Стив Котър или как се запознах с един супер атлет!

За пореден път се убеждавам колко невероятни същвества са хората! Имам страхотната възможност да се запознавам с хора от всякакви среди, неверояни атлети, писатели, вдъхновители, специалисти в техните области. А когато човек се задълбочи достатъчно да опознае другия, винаги може да намери в него нещо необикновено и впечатляващо! Но за тази среща не бях подготвена!

IC_027

Знаех за Стив Котър още от Ефо, който се беше сертифицирал при него преди около 5 години и беше останал със страхотни впечатления от курса му! Бях изчела почти всичко за Стив, неговата е-книга, неговата биография, бях изслушала всички подкасти с него и наистина усещах, че имам много общо с този човек… Все пак, той е тренирал бойни изкуства над 20 години, шампион по кунг-фу, на около 30 години решил да насочи развитието си към физическата и кондиционна част на бойната си подготовка (нещо, което го е насочило точно към пудовките като средство за трениране на сила и кондиция). Освен всичко друго, той знае италиански, международно признат силов атлет, и е експериментатор относно храненето (периодично гладуване, веганство, различни пречистващи програми), тренировките и живота като цяло – човек, който не спира да търси отговори и който винаги е готов да се насочи в нова посока, стига сърцето му да го поиска!

Наистина усещах, че с този човек имаме доста общи неща и нямах търпение на се запозная с него. А това стана на курса IKFF CKT Level 1 (за първи път в България) – сертификационната програма, която самият Стив е разработил и която е призната по цял свят като една от най-добрите за обучение и сертификация за треньори, които се занимават с пудовки. Самият Стив се учи от т.нар. “баща на пудовките” Павел Цацулин, чието име всеки, който се е занимавал някога с пудовки знае много добре. На всички, които посетихме курса ни направи впечатление колко мил, любезен, отзивчив и спокоен е Стив. Дори на обяд, когато човека се опитваше да хапне на спокойствие, някой все го разпитваше нещо, караше го да му показва или обяснява някакви техники и той приемаше с охота.

За пръв път виждам 15 непознати човека да се съберат в кръг и да обсъждат връзката между душата и тялото, как осъзнатостта и начина, по който се движим в пространството, методите, които използваме определят здравето и кондицията ни. Как храната, която ядем се отразява и на ума ни, как ние сме повече от физическите си тела… По принцип в такива ситуации (особено като се има предвид, че бяхме само 2 жени на курса) си представям разговорите да се въртят около това кой к’ва гира вдига, колко е здрав, колко много пържоли яде, колко много тренира и в неговата зала колко яки хора ходят 😀 За мое учудване нямаше нищо подобно! Това за пореден път ме убеждава, че хората, които наистина следват сърцето си и искат да помагат на другите, да са в услуга на другите имат една особена специфична аура, която се пренася и към останалите.

Малко подробности за Стив:

 • Двукратен национален шампион по фул контакт кунг-фу (куошу – спаринг варианта)
 • Eдин от 100-те “Fittest Men Ever” на списание Men’s Health (рамо до рамо с Брус Лий и Арнолд Шварценегер!)
 • Създател и главен инструктор на организацията IKFF (International Kettlebell and Fitness Federation)
 • Работил с Aмериканските Спец части (тюлени и морската пехота)
 • В момента работи с атлети от различни спортове, включително NFL лигата, баскетболни и бейзболни отбори
 • Баща на 3 деца

16c184aa9d016237ebdb714ad47c411f ( Това са две 24-ки само за справка 😉 )

Неговото фитнес ниво наистина е много високо, той е едновременно невероятно силен, мобилен, бърз и издържлив, да не споменаваме дори това, че е на 47 години! Кой атлет не иска да бъде като него? Но това, което наистина впечатлява е неговата скромност, отзивчивост, готовност да отговори на всеки въпрос. Той не изтъкваше себе си или уменията си, а се опитваше да помогне на хората да ги придобият. Той не критикуваше, нито омаловажаваше постиженията на другите организации в тази област, той им даваше признание за това, че работят за една и съща кауза (да подготвят добри и адекватни треньори) и че са част от едно цяло. Той даваше по малко от себе си на всеки, с усмивка и търпение (въпреки, че си личеше умората му особено на края на втория ден – точно когато дори се съгласи да ми даде интервю за блога!).

Изпита, който той и организацията му бяха разработили доста добре можеше да отсее атлети, които си силни, мобилни, технически грамотни и издържливи. Беше направена да е постижима за силови и кондиционни треньори, като покриването на норматива, реално даваше доста добра представа за това дали дадения треньор е в кондиция и дали реално може да покрие изискванията, които вероятно самият той има към спортистите, които готви.

Аз с моите калпави предмишници и рамена, които доста се натоварват по време на движенията, от които се състоеше изпита мислех, че доста ще бедствам (тъй като практикувам друг стил на тренировки с пудовки, наречен Hard Style, който е малко по-различен). Но той с такова търпение показваше и обясняваше всяко едно нещо, че аз успях да усвоя спецификата на движенията много бързо и като цяло нямах проблем на изпита.

17097938_1143589692453077_4032646531991894343_o (На Надето рамената и предмишниците бедстват 😀 )

Тъй като всички много си говорихме със Стив, в хода на един от разговорите ни, в който той обясняваше за това как се станал веган, за периодичното гладуване и за опита му с него, аз се замислих, че на хората това би им било толкова интересно! А аз като млад едва прохождащ (да не кажем още в лазеща фаза) блогър едва ли ще мога да пресъздам достатъчно добре неговите думи, импулсивно реших да го питам дали не би се съгласил да даде интервю за блога ми… И той веднага прие! Бях толкова развълнувана, че почти не спах вечерта, докато мислех въпросите за следващия ден ( добре, че го бях проучила доста добре още преди това, което беше важно за мен като най-заклетия фен на подкастите на Тим Ферис 😀 ).

17203883_10158337899480026_166641213_n

След като мина курса и изпита, домакините от залата на Activate Sport & Family, които бяха изключително мили и гостоприемни, ми позволиха да снимам интервю със самия Стив и дори ми дадоха да използвам техния статив (защото на Надето това й беше първото интервю на живо и съответно е супер подготвена). Няма да пиша още много за Стив самата аз, а ще ви дам възможност да го чуете и прецените сами, смятам че нещата, за които говорим ще са ви доста интересни (поне на мен ми бяха). Моля да игнорирате техническите проблеми и тоталното ми държание на дърво по време на интервюто, концентрирайте се върху Стив! 😀 Mислех си, че след като съм дете на актьори, няма да има проблем с нещо такова, но явно не съм закачила колкото ми се искаше (а и татко ми каза да не записвам НАТФИЗ!) 😀

Разделила съм интервюто на 3 части, можете да ги видите по-долу с превод и субтитри. Добре, че имам опит като преводач на филми… детски филми… анимационни… главно тип Уди Кълвача, където няма много говорене като цяло 😀

Как да активираме субтитрите (много готина опция в ютуб):

sub1sub2sub3

П.П.: А и игнорирайте отбелязаното KG от пудовката на рамото ми, тоя Clean & Press докато го отработя… 😀

Част 1 (10 мин.), в която говорим за:

 • Пудовки
 • Силови и кондиционни тренировки
 • Бойни изкуства
 • Военноморската пехота и тюлените
 • Класацията на списание Men’s Health “100 fittest men ever”
 • Следването на мечтите

https://www.youtube.com/watch?v=kLf03EkLXjs

Част 2 (15 мин.), в която говорим за:

 • Тренировки за специфични спортове
 • Бодибилдинг
 • Личния му живот и трите му деца
 • Хранителни навици и веганство
 • Периодично гладуване
 • Периодично гладуване за спортисти

https://www.youtube.com/watch?v=Zoqzi8wzMdI

Част 3 (8 мин.), в която говорим за:

 • Екстремни обеми на движение
 • Екстремния клек-пистолет
 • Мобилност и гъвкавост
 • Мобилност и гъвкавост в силовите тренировки
 • Мобилност и гъвкавост за превенция на травми

https://www.youtube.com/watch?v=JHUtGbZDHMg

И ето малко визуализация на клека-пистолет, за който говорим в третата част:

https://www.youtube.com/watch?v=ZmzRysSj2T4

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: