3 начина да спре да ни се яде СЛАДКО! Плюс един БОНУС :)

Мълниеносно набирайки опит като здравословен и тренировъчен ГУРУ, много пъти съм обдъждала темата за сладкото с клиенти/приятели/познати и непознати (да живеят социалните мрежи 😁). Ако изкарвах по левче всеки път, когато чуя следното наблюдение, вече да съм милионерка… (Добре де, преувеличих малко, но поне щях да съм събрала пари да отида на семинар на Чарлз Поликин в Щатите 😃…):

“Значиии, Наде слушай сега. Аз си имам слабост към сладко/тесто/млечни (сложете тук всяка храна, мисълта за която от малки ви е карала да си избутате броколите от чинията в кошчето, докато мама не гледа). Не мога да ги спра! Ама ще се насиля нали ще влизаме във форма ко да правя!”

До ви кажа честно, аз и сестра ми отраснахме на вафли, пиле с ориз и бутер банички (често изстъргани от тавата, като Вяра ядеше изгорялото, а аз не 😁) Още ми държи влага детската травма от баща ми, който в отчаян опит да поживее с децата си и да ги научи на хубави хранителни навици се опита да ме затвори в банята, за да ме накара да си изям доматите…

Как мислите, дали му се получи? Ами не му се получи… 😃

img_7530

Милия тогава дори не е подозирал, че дъщеря му ще се захване с бойни спортове и ще се състезава в категория Open (това означава без ограничение в килограмите) и със скромните си 49кг. ще се изправя срещу 85-90кг. съпернички ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ! Та една заключена… тъмна… баня пълна с духове ще ме уплаши мен!

Добре де, малко поплаках… Но пуст инат и до сега домата е единствения зеленчук, който не ям 😃

Та, аз винаги съм обичала шоколад… Нещото, без което не можех определено беше детската Милка! И (поне външно, до един момент) никога не ми се отразяваше кой знае колко, независимо колко цели шоколада изяждах. Никога не ми се е налагало да свалям килограми за категория в карате и не съм трупала кой знае колко мазнини.

Иии какво тогава ме накара да се превърна (в очите на тогавашните ми приятели) в здравословно гуру, отричайки малките радости в живота като McChicken burger, кола и празни станиоли с лика на лилава крава, посяща безгрижно на фона на снежни алпийски върхове?

61f115ad492abf20aabe68d0d508c76f--milka-chocolate

Ами… започнах да ЧЕТА!

Бича на днешното news feed scrolling, snap chat, instagram поколение, чието внимание може да бъде задържано за повече от две минути единствено ако в съдържанието на четивото/гледивото има наличие на:

 1. Голи жени и още по-голи сцени
 2. Заключен в багажник циганин, който фъфлейки се опитва да се просмуче през ключалката на Москвич, под гръмкия смях на аверите му…

Старомодното пусто четене ме съсипа!

Накара ме да започна да си слушам тялото. А какво ми казваше то?

 1. Като хапна 3 детски Милки (които съдържат около 4000ккал) съм: 
 • гладна след 48 минути, въпреки, че съм си набавила около 230% от калориите за деня
 • нямам сили да тренирам
 • за 19 мин съм щастлива и след тях следват 19 часа лошо настроение

2. Като изям 1 чийзбургер хем не се наяждам, хем на следващия ден се събуждам с мисълта за два (малко като наркоман) 🙂

3. Като изям един пакет шоколадови шлюпки с добавени калций и витамини с прясно мляко Верея 0.1% масленост започват да ми излизат пъпки!

Да кажем, че след 10 години сигнали, май дойде време да започна да ноастрям уши за това какво има да ми каже тялото ми. Ако трябва да съм честна, сигнала, който окончателно рязко ме събуди беше… Изведнъж започнах да трупам мазнини! Ех, колко ми се ще мотивите ми да бяха по-възвишени и дълбоки… Но не! Пуста суета! Но пък добре, че беше тя, та зопочнах да задълбавам! И какво открих?

Започнах да се интересувам от силово трениране и покрай него, от различни диети и хранителни режими, с цел да постигам по-добър резултат (повече по темата можете да прочетете в статията ми за Диетите) И какво се оказа? Спортните ми постижения започнаха да се насочват стремглаво нагоре! Качих сила, скорост, екзплозивност и издържливост. А на всичкото отгоре и чистех мазнини и се нацепвах като фитнес модел!

И знаете ли… Сега, когато работя с всякакви хора, в подобна на моята ситуация, забелязвам важна зависимост. И тя е:

В момента, в който започваме да си набавяме достатъчно КАЧЕСТВЕН протеин и полезни мазнини (и не 0.1% мляко НЕ е полезна мазнина), глада ни за сладко просто изчезва! А защо става така?

Ето какво казва Пол Чек (световно-известен специалист по хранене и трениране с холистична насоченост, водещ семинари по цял свят) по темата:

“Това, което ни разкриха изследванията и отделно опита ми с моите пациенти е, че тялото започва да създава глад за сладко, с едничката цел да предизвика завишение на инсулина. Той се оказва оптималния хормон, който отговаря за пренасянето на амино-киселини през кръвно-мозъчната бариера. По този начин мозъка може да използва тези амино-киселини в мозъчните клетки, за да произведе различни хормони и невротрансмитери. Голяма част от глада за сладко може да бъде причинен от липсата на протеин, който е био-достъпен специфично и индивидуално за ТВОЕТО тяло. Защото е възможно да консумираме много протеин, но той да не бъде усвоен от тялото.”

Повече по темата можете да чуете в следното му видео:

Какво значи това за нас? Това значи, че няма как който и да е мега-гига-фитнес ГУРУ да ни каже колка грама от какво точно има нужда НАШЕТО тяло. От опита си, хората, които идват при мен с чести пристъпи на глад за определена храна – сладко, тесто, мазнини… (добре де, как пък никой не се пристрасти към броколи?!) имат следните сходни особености:

1. Типично за жените:

През деня си набавя около 5-10 грама протеин (като за оптимално поддържане на телесните функции и производство на хормони има нужда от около 120) и набляга на обезмаслени продукти, картофи, ориз или пък плодове в опит да замести рафинирана захар.

2. Типично за мъжете:

Набавя си около 50-70 грама протеин, при оптимални 180 като източника е или само един или два (най-често свинско и пилешко без значение произхода или ако е от известно време по фитнесите – протеин на прах). А пък като зеленчуци към месото се хапват или краставици или домати (и то не винаги).

Общото и в двата случая е, че… Тези хора не си набавят оптимално количество хронителни вещества! А това се изразява в глад за определени сладки, тестени, овкусени и преработени млечни храни – ех този кашкавал и сирене Бри… 😁

Какво все пак да направим по въпроса? Ето и трите стратегии + една бонус, които поне при мен и моите клиенти/приятели дават моментален резултат:

1. Набавяйте си по 1.5-2 гр. протеин на килограм телесно тегло! При спортисти границата е по-скоро горната.

 • Значи ако тежим 80 кг. имаме нужда от около 160 гр. протеин за деня.
 • Ако не сте сигурни коя храна колко протеин съдържа, пробвайте да си инсталирате MyFitnessPal на телефона и за срок от 1 месец да си регистрирате всяка храна, която консумирате през деня. Малко е затормозяващо, но след около месец вече придобиваме усещане за това коя храна колко протеин/мазнини/въглехидрати съдържа и можем да изтрием тормозителя!

2. Разнообразявайте източниците на протеин! 

 • Липсата на разнообразие кара тялото ни да привиква към определена храна и в последствие да развие непоносимост към нея.
 • При съмнение за такава, обикновено препоръчвам да се направи специален тест за непоносимост към храни. Двата варианта, които бих препоръчала и които поне при мен и моите клиенти дават резултат са главно тези:

Imupro blood test – доста пълен и точен тест – излиза между 400 и 1000лв. в зависимост от бройката тествани храни

Алтернативен Метод на Фол, практикуван в кабинет Витея от д-р Даниел Димитров – доста по-скромен откъм брой тествани храни, но поне при нашите клиенти – доказал се с точността си – прегледа ще ви струва около 70лв.

3. Започнете да обръщате внимание на качеството на източниците на протеина!

И яжте много зеленчуци с месото за да балансирате киселинността в организма, която се получава при завишена консумация

 • Колкото по-зле е гледано и хранено животното, толкова по-зле ще се чувстваме и ние – консумиращите го! В следствие на това, дори цифричката грамове на дадената храна в MyFitnessPal да е висока, реално ние няма да я усвоим (хабим мат’ряла както казваше баба, докато ме гледаше как се тъпча с шоколади и не качвам и кило) 😁

4. Бонус стратегия 4 – Яжте люти чушки и правете повече секс!

 • Да, правилно прочетохте. Едно от нещата, спомагащи да се съхраним, да живеем добре и продължително, съответно тялото ни да усвоява ефективно храната, е производството на ендорфини или така популярния сред хората “хормон на щастието”. Всички действия, които стимулират производството на този хормон улесняват усвояването на хранителните вещества. Лютите чушки стимулирали усещането за болка по самия език, при което мозъка отделял ендорфини за да го успокои. А за секса… има ли нужда да обяснявам? 😉

Така, това са моите реално 4 ценни съвета към вас, всички които искате да сте по-здрави, силни и щастливи… И тези като мен, които искат да се нацепят и да обръщат погледите на срещуположния пол на плажа (но без да страда здравето ни) 😁

img_6927

Една снимка от стадион Раковски с пример за ефекта от лютите чушки 🙂

И помнете, никой не е в тялото ви и не може за каже от какво има нужда то! Независимо колко сертификата си е закачил на стената! Един добър специалист ще работи с вас за да ви помогне да откриете специфичните нужди на вашето тяло. Ще ви помогне да започнете да чувате какво ви казва, какво му харесва и какво не. На всички ни се иска да не се налага до влагаме много усилия… За достатъчно 1000 неща се налага да мислим в ежедневието си. Но ако искаме да заменим краткотрайния ефект и лошото здраве с дълготраен и здравословен такъв, ще се наложи да опознаем телата и нуждите си. Е, за всички останали има куп диети, описани в интернет. Тествайте! Само не компрометирайте здравето си за външен вид!

Двете могат да се съчетаят, просто не става със scroll-ване на news feed-a във Фейсбук 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: